Geschreven door Anke Grevers
Toegevoegd op 25-12-08

En dan naar de drukkerij.


Een jaar van noeste arbeid zit er voor ons (Henny, Anke en Connie) op. En dit allemaal naar aanleiding van een vraag die wij november 2007 gesteld kregen op de landelijke Stich ’n bitch dag in Rotterdam. Of wij ook patronen hadden van de tentoongestelde mutsjes? Die waren er dus gewoon niet want vroeger werden de patronen doorgegeven door het mutsje door te geven van moeder op dochter. Geen papieren patroon maar een nieuw mutsje werd nagebreid van één of meerdere bestaande mutsjes. Inmiddels staan van 20 mutsjes de patronen op papier, de foto’s (door Ben Elsinga) zijn gemaakt en de telpatronen “getekend”.


Een jaar voorbij van noeste arbeid!

Breien, patroon door mailen, een ander laten breien, weer een streep, aanpassingen en maar weer mailen. De moderne tijd heeft ook zijn intrede gedaan om de gebreide (klederdracht) mutsjes op patroon te krijgen.


En dat er moderne druktechnieken nodig zijn om er uiteindelijk een boek van te maken hebben wij vrijdag 19 december bij drukker Labor ook van dichtbij mogen zien. Hier waren we door Repropapier (acquisiteur Jacques) uitgenodigd om het drukken van ons boek te gaan zien. Reuze spannend natuurlijk en zeer interessant. Want je denk, ik lever een USB stick in en zij maken er “even” een boek van.

Als eerste is de vormgever aan de slag gegaan met de bestanden. Hij heeft alles in een lay-out gezet, de foto’s er netjes bij “geplakt” en de telpatronen een plaatsje gegeven.

Dit onder deskundig toezicht van Jacques. Enkele drukproeven en correcties verder kan het boek eindelijk ten persen gaan.

En daar mochten wij bij zijn. Tijdens de rondleiding door de drukkerij zien we dat er dan ook nog veel bij komt kijken en dat er nog heel veel deskundigheid nodig is voordat er een goed vel papier uit de meest moderne machines kan komen.

Allereerst wordt er een soort van fotoprint gemaakt. Dit gebeurd in een donkere kamer. In een grote machine worden de bestanden ingelezen en geprint op een soort van fotopapier. Deze “mallen” gaan dan naar de drukpers. 


fot1 De print plaat.

Het is eigenlijk een supergrote kopieermachine die een vel papier in vier keer drukt. De blauwe, rode, gele en zwarte tinten worden in vierkeer op een vel papier gedrukt. Ieder papier bestaat trouwens uit een katern van een boek. Ieder katern bestaat uit een vel papier dat aan twee zijden bedrukt is met vier bladzijden. Wanneer zo’n vel papier dan goed gevouwen wordt dan heb je een katern van het boek. De machine drukt op volle kracht 16.000 van deze katernen per uur. Een flinke stapel papier staat al klaar.

34 
De voorraad papier en 3 van de 4 fasen drukproces.


De voorkant van het boek ligt ook al klaar. Wanneer wij kijken zijn ze bezig met o.a. een stuk van mutsje 8. Zo op het oog ziet het er al fantastisch uit maar het deskundige oog van de drukker bestudeerd regelmatig een bedrukt vel waarna de machine weer bijgesteld wordt. Ook de kleuren en de kwaliteit van de druk wordt door de computer gecontroleerd. 

67

De kleur wordt met het oog en de computer gecontroleeerd.

Is het niet goed dan gaat het gewoon de papierbak in en worden er nieuwe gedrukt. Het boekje telt 20 patronen en een stukje techniek, 128 bladzijden totaal. Een heel werk om het allemaal gedrukt te krijgen. Daarna moeten alle katerns netjes ingebonden worden. Dan zal het huwelijk van het boek plaatsvinden wordt ons uitgelegd. Wanneer de katerns in de omslag van het boek vastgemaakt worden dan is het huwelijk voltrokken.

91112
Van wit vel papier tot het klare produkt.

Dit huwelijk laat nog even op zich wachten. Dit komt door de drukke kerst- en Nieuwjaars periode maar ook door de kerstvakantie werkt men even niet op volle kracht.

Begin januari zal dan het boekje vers van de pers zijn. Wij zijn bezig om het boekje op een feestelijke manier te presenteren. Hoe dit er precies uit gaat zien kunnen we nog even niet zeggen. De verwachting is dat dit medio februari zal zijn. Hopelijk kunt u nog even wachten en houdt vooral deze weblog in de gaten.

5

Voor- en achterzijde van het boek